Η εξέλιξη του γάμου

Για να εξελιχθεί και να μακροημερεύσει ένας γάμος χρειάζεται προσπάθεια και από τους δύο. Ο ένας από τους δύο συνήθως μπορεί να μην είναι αρκετός. Φαίνεται να είναι σημαντικό σε δύσκολες περιόδους του γάμου με ποιους επιλέγουμε να μοιραστούμε τα οικογενειακά μας θέματα. Άτομα  που μας εμπνέουν εμπιστοσύνη, ασφάλεια που μας προάγουν μπορούν ενδεχομένως να εκφράσουν γνώμη χρήσιμη ως προς την εξέλιξη του γάμου μας. Αυτό που συνήθως φαίνεται να ψάχνουμε είναι γνώμες που μπορούν να μας πάνε παραπέρα διευρύνοντας τις επιλογές μας. Την αυτοκριτική λιγότερο ή περισσότερο την κάνουμε όλοι μας (υποθέτω) την αυτολύπηση μπορούμε και να την αφήσουμε σε αναμονή.

Όταν είναι καιρό για δράση και τα δύο μέλη του ζευγαριού πέρα από τις διαφωνίες, τις μικρότητες και τους εγωισμούς καλούνται να αναγνωρίσουν τις ποιότητες και τα συναισθήματα που τους ένωσαν εξ αρχής. Να συνειδητοποιήσουν  τι είναι αυτό που τους ενώνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Πολλές φορές την πρωτοβουλία για δράση την αναλαμβάνει ένα από τα μέλη του ζευγαριού, στην πορεία όμως καλείται και το έτερο ήμισυ να λάβει μέρος σε αυτά που γίνονται για το ζευγάρι. Το να προσπαθεί το ένα ταίρι να κουνήσει το βουνό μάλλον ουτοπιστικό θα ακουγόταν.

Από την εμπειρία μου σκέφτομαι ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν  ώστε να εξελιχθεί μία σχέση, κάποιοι από αυτούς είναι οι παρακάτω:

Η αύξηση της επικοινωνίας, η συμμετοχή σε κοινές δράσεις, οι κοινές επιδιώξεις και στόχοι φαίνεται να αυξάνουν την αλληλεπίδραση του ζευγαριού στον γάμο.

Η αγάπη, που πολλοί μπορεί να την θεωρούμε δεδομένη, όταν ξαναμπαίνει στο καθημερινό λεξιλόγιό μας φαίνεται να λειτουργεί ευεργετικά. Το να την επικοινωνούμε και να την δείχνουμε με τον λόγο και την συμπεριφορά μας μπορεί να κοστίσει λίγο παραπάνω χρόνο αλλά όταν κάτι το πιστεύουμε μόνο προς όφελος θα είναι.

Η ερωτική ζωή καλείται να ικανοποιήσει όχι μόνο τις βιολογικές ανάγκες αλλά και τις συναισθηματικές. Στις προσωπικές μας στιγμές δεν είμαστε μόνο δύο σώματα είμαστε κάτι παραπάνω. Δύο άνθρωποι που θέλουν να μοιραστούν συναισθήματα, που θέλουν να νιώσουν ασφάλεια, συντροφικότητα.

Σεβασμός προς την διαφορετικότητα. Ο σύντροφός μας δεν είναι ακριβής φωτοτυπία του εαυτού μας. Καλούμαστε να κατανοήσουμε και αν είναι εφικτό να αποδεχτούμε την διαφορετικότητα π.χ. ότι ο/η σύντροφος μπορεί να λειτουργεί και διαφορετικά από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας.

Όλα τα παραπάνω είναι  σκέψεις υποκειμενικές που θέλησα να μοιραστώ μαζί σας προσδοκώντας ότι μπορούν αποτελέσουν έστω μία μικρή ώθηση που θα σας βοηθήσει, όλους εσάς που προσπαθείτε μέσα στον γάμο σας, να τον εξελίξετε.

One thought on “Η εξέλιξη του γάμου”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *