Κυνηγώντας την Ευτυχία

 

Σαν κυνήγι μαγισσών ακούγεται! Όταν κάτι είναι ξένο, μη γνώριμο μπορεί και να μην το επιλέξουμε ή να το αγνοήσουμε. Τι μπορεί να είναι αυτό που αποκαλείτε ευτυχία; Ποιος μπορεί να ξέρει και όποιος άραγε θα ήταν διαθέσιμος να το μοιραστεί με άλλους; Η στάση που θα επιλέξουμε να έχουμε για έννοιες τόσο δύσκολα προσδιορισμένες εννοιολογικά θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας.

Ο ορισμός της ευτυχίας είναι υποκειμενικός, χίλιοι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν χίλιες διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τον προσδιορισμό της έννοιας ευτυχία. Πολλοί αντιλαμβάνονται την ευτυχία με τα χρήματα που έχουν στην τσέπη τους, όσο περισσότερα λεφτά… ή με τους ανθρώπους που έχουν γύρω τους, όσοι περισσότεροι με αναγνωρίζουν στον δρόμο τόσο πιο… Ίσως εδώ θα ήταν πιο γόνιμο να αναρωτηθούμε αν η ουσία της έννοιας ευτυχίας εκπληρώνεται μέσα από ποσοτικά δεδομένα ή μέσα από εσωτερικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν εν δυνάμει σε όλους τους ανθρώπους.

Υπάρχουν που αντιλαμβάνονται την ευτυχία χάρη στην αναγνώριση της ικανοποίησης που γεννιέται από τα συναισθήματα που νιώθουν κατά την διάρκεια μιας μέρας. Συναισθήματα που απορρέουν συνήθως από τις φιλικές σχέσεις, από την οικογένεια από την επίτευξη ενός προσωπικού στόχου στην δουλειά ή στον ελεύθερο τους χρόνο.

Στα δικά μου μάτια η ευτυχία μοιάζει με το κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Για να μπορέσουμε να βρούμε τον θησαυρό καλούμαστε να έχουμε ένα χάρτη (εσωτερικο) και κάποια σημάδια που θα μας προσανατολίσουν προς την σωστή κατεύθυνση (εσωτερικούς δείκτες ικανοποίησης. «Μας πως θα δούμε κάτι που δεν φαίνεται πως θα ακουμπήσουμε κάτι που δεν πιάνεται». Αυτό που θα σας προσκαλούσα να τολμήσετε να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας, τις αισθήσεις σας, τις γνώσεις σας. Κανείς δεν σας γνωρίζει όπως εσείς. Επιτρέψετε στον εαυτό σας μικρές καθημερινές απολαύσεις, δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, ανοίξτε τα «εσωτερικά» σας μάτια, αναγνωρίστε αυτό που σας κάνει χαρούμενους. Επιθυμείτε να δείτε να ακούσετε ένα φίλο που έχετε καιρό να βρεθείτε, δημιουργήστε τις συνθήκες ώστε να το πετύχετε. Θέλετε να ακούσετε ένα τραγούδι χωρίς να κάνετε κάτι άλλο, επιθυμείτε να βγείτε έξω με τον/την σύντροφο σας τολμήστε να το προσφέρετε στον εαυτό σας.

Η ευτυχία δεν είναι ένα εμπόρευμα προς πώληση στα μαγαζιά δεν υπάρχει πουθενά, υπάρχει μέσα μας και προσδιορίζεται από εμάς τους ίδιους. Την ευτυχία καλούμαστε να την νιώσουμε, να την αναδείξουμε να την ξανακάνουμε δική μας (πάντα κατά την γνώμη μου).

One thought on “Κυνηγώντας την Ευτυχία”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *