Η περίοδος της πρώτης εγκυμοσύνης

(οι σκέψεις που γίνονται λόγος)

Το νέο

Για τους περισσότερους ανθρώπους η θετική ένδειξη του τεστ εγκυμοσύνης αποτελεί ευχάριστο νέο. Η οικογένεια μεγαλώνει μόνο στην σκέψη μιας ενδεχόμενης εγκυμοσύνης πόσο μάλλον όταν αυτή η σκέψη γίνεται πραγματικότητα. Η χαρά είναι μεγάλη όπως και η προετοιμασία για την έλευση του νέου μέλους στην οικογένεια.

Οι αλλαγές στη διάθεση της γυναίκας

Η γυναίκα μπαίνει σε μία διαδικασία πρωτόγνωρη. Αλλάζει το σώμα της, αντιλαμβάνεται τον εαυτό της διαφορετικά, από εκεί που ήταν αυτάρκης τώρα χρειάζεται βοήθεια να κουβαλήσει τα ψώνια. Οι ανάγκες της δεν ικανοποιούνται όσο πριν γιατί έχει να σκεφτεί και τις ανάγκες του εμβρύου που κουβαλάει μέσα της, δεν μπορεί να τρέξει όπως πριν δεν ανέχεται τον καπνό όπως πριν. Γενικότερα η φυσιολογία της αλλάζει. Όλες αυτές τις αλλαγές η έγκυος καλείται να τις διαχειριστεί με την μικρότερη δυνατή ψυχική και σωματική επιβάρυνση. Με ψυχραιμία μπορεί να τα καταφέρει.

Η οικογένεια

Ο ρόλος του συντρόφου ή/και της οικογένειας προέλευσης μπορεί να είναι σημαντικός κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Εάν η εγκυμονούσα έχει καθαρό μυαλό μπορεί να αναγνωρίσει την υποστήριξη του συντρόφου της ή/και της οικογένειας προέλευσης.

Για να γίνει αποτελεσματικός ο ρόλος τους χρειάζονται ενημέρωση για τις ανάγκες της και που ή μέχρι πιο σημείο χρειάζεται τη βοήθειά τους. Μερικές φορές νομίζουμε ότι οι άλλοι μας καταλαβαίνουν ή ότι πρέπει να μας καταλαβαίνουν. Δηλαδή το να γνωρίζουν τις ανάγκες μας δεν είναι αυτονόητο. Φαίνεται να είναι σημαντικό να επικοινωνούμε αυτά που χρειαζόμαστε.

Σ΄ αυτή την χρονική στιγμή ο σύντροφος καλείται να ακούσει με προσοχή τα αιτήματα της συζύγου και να προσπαθήσουν μαζί να διαχειριστούν τις ανάγκες τους και να δημιουργήσουν μια καινούρια ισορροπία μεταξύ τους. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ίσως θα ήταν πιο λειτουργικό το ζευγάρι να σκεφτεί ότι τα δεδομένα στην σχέση τους έχουν αλλάξει σε σχέση με πριν.

Πληροφόρηση και ευελιξία

Από την εμπειρία μου με έγκυες γυναίκες έχω δει ότι πολλές φορές έχουν απορίες σχετικά με αυτή την περίοδο. Η καλή πληροφόρηση των γονέων σχετικά με τις αλλαγές στην φυσιολογίας και την διάθεση της μητέρας από τους γιατρούς που παρακολουθούν την εγκυμονούσα είναι σημαντική. Καλό θα ήταν να μην θεωρούμε δεδομένο ότι ο γιατρός θα μας λύσει όλες τις απορίες μας χωρίς να του το ζητήσουμε. Οπότε μην διστάζετε να ρωτήσετε, οι απορίες που ενδεχομένως έχετε καλό είναι να ξεδιαλύνονται.

Οι συγγενείς και οι φίλοι προσπαθώντας να σας βοηθήσουν σε αυτή την περίοδο της ζωής σας ίσως σας υπερφορτώσουν με πληροφορίες. Κρατήστε αυτές που σας είναι χρήσιμες και σας βοηθούν να λειτουργήσετε καλύτερα.

Προσφέρετε στον εαυτό σας μικρές απολαύσεις με τους ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε άνετα χωρίς να σας επιβαρύνουν ψυχικά και σωματικά.

Παπαδόπουλος Θεμιστοκλής

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *